>@Quantum Systems/Quantum Systems
©Quantum Systems/ Quantum Systems
  • Hallintoneuvosto hyväksyi kaksikäyttöhankkeiden määritelmän päivityksen sekä turvallisuus- ja puolustusalan pk-yritysten ja innovatiivisten startupien tukemisen EIP:n limiittiluotoilla
  • Se hyväksyi myös 4,5 miljardin euron tuen innovaatioille, liiketoiminnalle sekä liikenteen ja maatalouden investoinneille

Euroopan investointipankin (EIP) hallintoneuvosto hyväksyi tänään päivitetyn määritelmän kaksikäyttötuotteille ja -infrastruktuureille, jotka voivat saada EIP-ryhmän rahoitusta. Samalla sovittiin turvallisuus- ja puolustusalan pk-yritysten rahoituksen helpottamisesta avaamalla niiden käyttöön erityisiä instrumentteja rahoitusvälittäjien kautta.

Lisäksi hallintoneuvosto hyväksyi 4,5 miljardia euroa uutta hankerahoitusta strategian painopistealoille, kuten ilmastotoimiin, teknologiainnovaatioihin ja maatalouteen.

”Kasvatamme tukeamme Euroopan turvallisuus- ja puolustusteollisuudelle. Nämä investoinnit vahvistavat Euroopan ja sen kansalaisten turvallisuutta, varmistaen samalla EIP-ryhmän rahoituskapasiteetin jatkossakin”, sanoo EIP:n pääjohtaja Nadia Calviño

Uudet säännöt turvallisuus- ja puolustusalan rahoitukseen

EIP-ryhmän tuen lisääminen Euroopan rauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi on yksi tärkeimmistä strategiatavoitteista, jotka pääjohtaja Calviño esitteli valtiovarainministereille helmikuussa. Suunnitelmasta kuultiin aluksi pankin osakkaita, rahoitusmarkkinoita ja muita keskeisiä sidosryhmiä. Saatuaan vielä Eurooppa-neuvostolta valtuudet parantaa Euroopan turvallisuus- ja puolustusalan yritysten rahoitusmahdollisuuksia pääjohtaja Calviño julkisti viime ECOFIN-kokouksessa turvallisuus- ja puolustusalan toimintasuunnitelman. Suunnitelma sai kokouksessa laajaa kannatusta.

Tänään pidetyssä hallintoneuvoston kokouksessa toimintasuunnitelma sai virallisen hyväksynnän. Sen myötä EIP voi luopua aiemmasta vaatimuksesta, jonka mukaan rahoitusta voitiin myöntää vain sellaisille turvallisuus- ja puolustusalan kaksikäyttöhankkeille, joiden odotetusta tuotosta yli 50 % syntyy siviilikäytöstä. EIP-ryhmän rahoitusta voivat nyt saada sellaiset puolustusvoimien tai poliisin hankkeet ja infrastruktuurit, joille on käyttöä myös siviilitoiminnassa. Rahoituksen ehtona ei enää ole se, että jonkin vähimmäisosuuden odotettavissa olevasta tuotosta pitäisi tulla siviilikäytöstä tai että siviilikäyttäjien osuuden tulisi olla riittävän suuri.

Lisäksi EIP-ryhmä päivittää sääntöjään turvallisuus- ja puolustusalan pk-yritysten rahoitukselle. Sen myötä EU:n jäsenvaltioiden pankkien ja muiden rahoitusvälittäjien hallinnoimat erityiset limiittiluotot avautuvat myös pienyritysten ja innovatiivisten startupien kaksikäyttöhankkeille.  Tällöin rahoitusvälittäjien limiittiluotoista myöntämää EIP-rahoitusta voivat saada myös sellaiset EU:ssa toimivat yritykset, joiden toiminnasta osa liittyy puolustusteollisuuteen. Muilta osin EIP-ryhmän hankkeiden rahoituskelpoisuutta tai sen rahoituksen piiristä pois suljettujen toimintojen ja toimialojen luetteloa ei muutettu.

EIP-ryhmä on perustanut erillisen turvallisuus- ja puolustusalan yksikön, jonka kautta turvallisuus- ja puolustusinvestointeja voidaan käsitellä yhden luukun periaatteella. Yksikkö aloitti toimintansa 1. toukokuuta 2024. Se tarjoaa joustavaa rahoitustukea ja asiantuntemusta Euroopan turvallisuus- ja puolustuskapasiteetin vahvistamiseksi.

Näiden muutosten odotetaan vauhdittavan investointeja ja parantavan Euroopan turvallisuus- ja puolustusalan mahdollisuuksia saada EIP-ryhmän rahoitusta. Tarkoitukseen käytetään 6 miljardia euroa Euroopan strategisesta turvallisuusaloitteesta (SESI) sekä Euroopan investointirahaston (EIR) puolustusalan rahoitusvälineestä (Defence Equity Facility) . Ne vahvistavat entisestään EIP-ryhmän huomattavaa tukea Euroopan turvallisuus- ja puolustusteollisuudelle.

4,5 miljardia euroa innovaatioihin, liiketoimintaan, liikenteeseen ja maatalouden investointeihin  

Hallintoneuvosto hyväksyi tänään myös 4,5 miljardia euroa uutta rahoitusta uusiutuvaan energiaan, maatalouteen, kestävään liikenteeseen ja liiketoiminnan investointeihin.

”Rahoituksemme auttaa luomaan työpaikkoja asiantuntijoille, kasvattamaan uusiutuvan energian tuotantoa ja kehittämään kestävän liikenteen infrastruktuuria. Se parantaa monien elämänlaatua ja antaa uusia mahdollisuuksia. Sitä kautta luomme osaltamme edellytyksiä vihreälle ja kestävälle tulevaisuudelle,” sanoo EIP:n pääjohtaja Nadia Calviño.

Hallintoneuvosto hyväksyi 1 miljardilla eurolla uutta yritysrahoitusta. Kestävyyteen liittyvää yritysten tutkimusta ja innovointia tuetaan Euroopan laajuisella riskirahoitushankkeella. Uusien rahoitusvälittäjien avulla kasvatamme liiketoiminnan tukea Ukrainassa, Georgiassa, Moldovassa, Armeniassa ja Azerbaidžanissa. Lisäksi uudet yhteistyökumppanien kanssa toteutettavat yritysrahoitusohjelmat auttavat yrityksiä laajenemaan ja luomaan työpaikkoja Espanjassa ja Tšekin tasavallassa. Samassa yhteydessä hyväksyttiin ensimmäinen Senegalin elintarviketeollisuuden ja maatalousosuuskuntien rahoitusohjelma, joka kuuluu EIP:n laajempaan Afrikan maatalouden lainaohjelmaan, sekä tukea maatalouden ja maaseudun kehittämiseen Espanjassa.

Kestävän liikenteen investointeja EIP tuki 1,1 miljardilla eurolla. Siihen kuului mm. osallistuminen 149 kilometrin pituisen ja 58 asemaa käsittävän lähiliikennejunaverkoston rahoitukseen Intian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Bangaloressa. Ratayhteys auttaa vähentämään ruuhkia, hiilidioksidipäästöjä ja ilmansaasteita. Lisäksi hyväksyttiin rahoitusta uusiin ja kunnostettuihin seutuliikenteen matkustajajuniin Ranskan lounaisosassa sekä lisättiin tukea Tukholman metron laajentamiseen.

Hallintoneuvosto hyväksyi myös yhteensä 1,2 miljardin euron investoinnit puhtaaseen energiaan. Uutta pääomarahoitusta päätettiin myöntää voimalaitosmittakaavan investointeihin Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa. Lisäksi tuettiin pienempiä tuuli- ja aurinkovoimahankkeita Ranskassa ja Saksassa sekä sähkönjakeluverkon parannustöitä Kreikassa ja Italiassa.

Taustatietoa

Euroopan investointipankki (ElP) on pitkäaikaisia lainoja myöntävä Euroopan unionin rahoituslaitos, jonka omistavat EU:n jäsenvaltiot. Se rahoittaa terveen liiketoiminnan edellytykset täyttäviä investointeja, jotka edistävät EU:n poliittisten päämäärien toteutumista. EIP:n hankkeet vahvistavat kilpailukykyä, vauhdittavat innovaatioita, edistävät kestävää kehitystä, lisäävät sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta sekä tukevat oikeudenmukaista ja ripeää siirtymää ilmastoneutraaliuteen.

EIP-ryhmä, johon kuuluu myös Euroopan investointirahasto (EIR), myönsi kaikkiaan  88 miljardia euroa uutta rahoitusta yli 900 hankkeeseen vuonna 2023. Näiden sitoumusten odotetaan saavan aikaan noin 320 miljardin investoinnit, jotka tukevat 400 000 yritystä ja 5,4 miljoonaa työpaikkaa.

Kaikki EIP-ryhmän rahoittamat hankkeet ovat Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia. EIP-ryhmä ei rahoita investointeja fossiilisiin polttoaineisiin. Olemme hyvää vauhtia saavuttamassa tavoitteemme tuhannen miljardin euron tuesta ilmasto- ja ympäristökestävyyttä edistäville investoinneille vuoteen 2030 mennessä, mihin olemme Ilmastopankin tiekartassasitoutuneet. Yli puolet EIP-ryhmän vuotuisesta rahoituksesta tukee hankkeita, jotka edistävät suoraan ilmastonmuutoksen torjuntaa, ilmastonmuutokseen sopeutumista ja terveellisempää ympäristöä.

Noin puolet EIP:n unionin sisällä myöntämästä rahoituksesta suuntautuu koheesioalueille, joilla tulot asukasta kohti ovat muita alhaisemmat. Tämä osoittaa pankin sitoutumista tasapuolisen kasvun tukemiseen ja elinolosuhde-erojen kaventamiseen.

EIP-ryhmä on vuodesta 2017 lähtien tukenut aktiivisesti investointeja, jotka vahvistavat Euroopan puolustus- ja turvallisuusteollisuutta. EIP-ryhmän rahoituksen saajat vaihtelevat puolustusalan tunnetuista yrityksistä innovatiivisiin startup-yrityksiin.

Euroopan strategisen turvallisuusaloitteen (SESI) kautta myönnettävää rahoitusta lisättiin välittömästi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jälkeen. Sen puitteissa on käytettävissä vielä6 miljardia euroa. Lisäksi EIR perusti tammikuussa 2024 kaikkiaan 175 miljoonan euron pääomarahoitusvälineen (Defence Equity Facility), josta tuetaan esimerkiksi kyberturvallisuuden alalla toimivia pk- ja startup-yrityksiä.

SESI-aloitteen tukikelpoisia hankealueita ovat mm. sotilaallinen liikkuvuus, avaruus, kyberturvallisuus, vihreä turvallisuus, kriittinen infrastruktuuri, rajojen suojelu sekä erilaiset kaksikäyttöinvestoinnit, kuten miehittämättömät ilma-alukset. Aiheesta voit lukea lisää EIP:n verkkosivuilta.